Kurzy grafiky Akce a soutěže Domů

Co by měl mít každý dobrý grafik?

/gallery/images.jpg

Určitě jste tady všichni pro to,abyste se naučili některé základy a postupem času i složitější věci ke grafice. Něco ale určitě potřebujete k tomu,abyste měli vše na svém místě, neměli v ničem chaos a dokázali najít to,co potřebujete,hledáte a nemáte binec v počítači. :D


Pokud se rozhodnete začít s grafikou (teď se nebavím o HTML), budete k tomu určitě potřebovat počítač,to je jasné. Někteří využívají tablety, jelikož je u něj i "tužka", se kterou se např. lépe vykreslují detaily (to je důvod, proč spousta lidí dělá i ilustrace do Kreativního prostoru právě pomocí tabletu).

Určitě nemějte v počítači zbytečnosti. Pokud nejste fanoušky Justina Biebera a nemáte všude složky s jeho obrázky,pak je to v pořádku. Ideální je udělat si malou "očistu počátače" a natrvalo odstranit veškeré zbytečnosti, které leží ve složce a vy na ně ani okem nemrknete). Kolikrát se stává, že lidé mají v počítači několik složek (nepotřebných) a při ukládání grafiky kliknou "vedle". Co potom? Hledají marně ve všch složkách - "kam jsem to jen uložil/a" - a nemohou se dopátrat výsledku (pokud zrovna nepatříte mezi ty chytřejší,kteří použijí vyhledávač) :D Takže vymazat, (určitě to bude pro vás citová záležitost :D) a vytvořit nové, přesně stanovené složky, která na co bude.

Tak,v počítači máme uklizeno,co dál? Určitě budeme ke grafičení potřebovat nějaký vhodný grafický program. Nebudu zde rozepisovat doporučení, recenze či kritiku na jednotlivé programy, k tomu se dostaneme v samostatném článku. Je potřeba si stáhnout jakýkoliv grafický program, nepochybuji o tom, že jich bude potřeba více (program na samotnou grafiku, na animace apod.), každý si přijde na své. Ale stahujte z věrohodných serverů, abyste si svůj vyčištěný počítač hned nezavirovali apod. :D Právě v článku o programech se budeme tímto zabývat a z osobních zkušeností se budu snažit vám co nejlépe poradit. :) Ideální je stáhnout si nějaký jednoduchý program pro uživatele,kteří s grafikou teprve začínají, takovým ideálem může být pro vás Photofiltre Studio X. Tento program se může stát jednoduchou pomůckou pro budoucí přechod k "prestižnějším", náročnějším a profesionálnějším programům.

A v neposlední řadě potřebuje každý dobrý začátečník či pokočilý grafik správnou náladu pro tvoření (někdy má grafik období,kdy jej prostě nenapadne nic,i kdyby mu do hlavy nainstalovali čip) :D, pevné nervy a trpělivost (někdy se ne vše podaří a ne vše jde podle plánu, u HTML to platí bohužel dvojnásob). A hlavně rozum (ne abyste něco začali kopírovat!) ;)


Nyní se dostanu k HTML. Spousta lidí dělá různé chyby,co se správy kódů týče a nakonec to dopadá tak,že za něj musí práci udělat někdo jiný s vysvětlením chyby a následnou reakcí samotného uživatele - "jo táák,takhle to je"! - a může pokračovat dál.

K tvorbě a psaní HTML budete potřebovat nějaký textový editor. Osobně používám Poznámkový blok,který mi přijde naprosto ideální, protože HTML si uložíte velmi rychle ve formátu ".html" (což vám umožní se na něj podívat v libovolném internetovém prohlížeči a po spokojenosti s ním pak do formátu ".txt", což může mít využití ve zveřejňování na nějakých stránkách, odesální někomu apod. POZOR! k psaní HTML nelze používat MS Word!

Co má dále široké využití, jsou HTML editory. Některé programy tohoto typu umožní uživateli napsat libovolně text, vložit obrázky (jako např. ve správě blogu) a po uložení si editor sám poradí s HTML tagy,značkami apod. (jednoduše vám váš text převede do HTML). I to má ale své mouchy - pro začátečníky to může být někdy nepochopitelné, a co bývá nejhorší - chyby v kódu. Ani program není dokonalý a může se stát,že v HTML budete mít spoustu chyb a vy je nebudete schopni najít a opravit. Já osobně HTML editory nepožívám, jsem spíš pro "psaní kódů ručně" (právě v textovém editoru).

No,sehnali jste si textový editor? Výborně. Dále budeme potřebovat připojení na internet. Nepochybuji o tom,že jej máte všichni, ale není to potřeba až tak akutně, spíš je potřeba možnost se na internet dostat, abyste si výsledek HTML kódů prohlédli v libovolném prohlížeči apod. nebo si jej odnesli na nějaké "flashce", disketě apod. (toto má velké využití u tvorby stránek). A teď jsem se dostala k prohlížečům.

Určitě jste se někdy setkali jako hráči Howrse (pokud jste grafici) s tím,že jste vytvořili HTML kód (např. pro prezentaci) a zájemci o vaši grafiku jednoduše neseděla tak,jak má. Důvodem může být to,že každý prohlížeč má "jiné rozlišení" a ve Firefoxu a v Exploreru to může být viděno jinak. To bývá také důvodem,proč někdy vidíte na nějaké stránce nápis "Optimalizováno pro Firefox/Explorer". Jako prohlížeče vám dobře poslouží Mozzila Firefox, Internet Explorer, Google Chrome... Já osobně vůbec nepoužívám a nedoporučuji Operu, nevím jak tomu je u vás,ale se mnou ten prohlížeč jednoduše nekomunikuje. :D Nezobrazuje půlku stránek, vzhled je znehodnocený, což není dobré pro tvorbu nějakého vzhledu.

A určitě budete potřebovat aspoň základní znalosti pojmů, např. co je to tag, značka apod., tím se také budeme zabývat v samostatném článku. :) Nemůžete se pustit do HTML jazyka bez jakéhokoliv "zasvěcení" do této oblasti.


Tak,jste připraveni? Vybaveni? Výborně, učinili jste první krok,jak mít ideálně vybavený počítač na vaše kroky v grafice a HTML. :)

Přidat komentář

Autor:

Text:

:) ;) B) :( :'( :P :D XD *yes* *no* :* :[ :-/ :O

Opište tento text: CAPTCHA

Komentáře

7)  Lulinka  [16. 09. 2013 | 16:34]

Ahoj mě ten soubor nejde stáhnout:(

6)  Ahoj  [08. 02. 2013 | 19:25]

Ahoj,umím vše možné nejsem začátečník na vaše přání vytvořím nadpisky ,oddělovače aj. napište mi -anicka tkanicka

5)  Aknicul  [30. 07. 2012 | 11:24]

fifinka: moc dobrá stránka, kde najdeš všechny značky a vysvětlení co znamenají je na stránce www.jakpsatweb.cz
Aknicul

4)  Adrasteia  [04. 07. 2012 | 20:31]

Adrasteiafififinka: na mé staré stránce creative-adry.blog.cz najdeš v HTML manuálech článek s HTML tagy (tento článek bdue předělán,upraven a přesunut sem)

3)  fififinka  [04. 07. 2012 | 18:50]

ahoj neznate nekdo nejakou ,,online,, stranku kde jsou vsechny html znacky a co znamenaj? Diky moc

2)  smradiprdi (Radka)  [04. 07. 2012 | 17:28]

smradiprdiVer - Já jsme na tom podobně s koňma*yes*XD

1)  VeR  [02. 07. 2012 | 10:34]

DashieAno, vymazat složky s Justinem Bieberem musí být pro některé velká citová záležitost! :D

1